Karate-Do Kaizen
Wado Ryu karateschool Alkmaar
U bent niet ingelogd.

De geschiedenis van het Karate-do

Vechten in vroegere tijden was dat van overleven. Later begonnen de mensen gebruik te maken van primitieve wapens zoals stenen en botten. In 627 NC, in de Tang Dynastie in China, leefde er een Indiase monnik genaamd. Dama leefde in een Shaolin tempel gelegen in het noorden van China. Dama kwam er achter dat de door hem onderwezen Boedhistische leer alleen volgehouden kon worden als dit ondersteund werd door een goed fysiek uithoudings-vermogen. Hij ontwikkelde een fysiek systeem voor zijn monnikken. Al gauw bleek dat zijn fysieke systeem een goede boksvorm was. De monniken die later hun eigen weg gingen, werden de beste boksers van China. Enige honderden jaren later heeft de monnik Guh Yuan 72 stijlen uit het systeem van Dama gemaakt. De monnik Pai Yu Feng heeft de dierentech-nieken in het systeem gevoegd. Het systeem is daarna nog vele malen veranderd tot het latere Chuang Fa, Kung-Fu of Chinese boksen. De Chinees Chang Shan Feng, uit de Sung Dynastie heeft uit het Chuang Fa het Tai Chi Chuan ontwikkeld. Tai Chi is de "Zachte weg" of wel het interne systeem. Dit systeem is gericht op de training van de bloedcirculatie en ademhalingstechnieken. Naast het Tai Chi bleef ook het Kung-Fu bestaan. Kung-Fu is de "Harde weg". In de loop der jaren en ontwikkelingen zijn de vitale punten, ook wel Dim Hsueh genoemd, in de beide systemen gekomen.

Okinawa is een eiland dat dicht bij China ligt. Doordat er een bloeiende handel was tussen het eiland en China werd het Chinese boksen al gauw overgenomen door de Okinawanen, die daar de latere vechttechnieken mee vormden. De Okinawaan Gichin Funakoshi heeft van het Chinese boksen een eigen verdedigingskunst ontwikkeld. Funakoshi noemde zijn verdegings- kunst Okinawa-Te, wat betekende "De hand van Okinawa ", later heeft hij zijn kunst Karate-do genoemd, wat staat voor "De weg van de lege hand ". In 1922 demonstreerde Funakoshi zijn kunst op het vaste land van Japan, hetgeen resulteerde in een demonstratie voor de toen-malige keizer Hirohito. De keizer was zo onder de indruk van het Karate-do, dat hij besloot dat er in plaats van gymlessen, het karate-do moest worden onderwezen.

Karate-do werd door Funakoshi vooral onderwezen aan meesters van ander Budo vormen. Na een periode van training hebben vele meesters toevoegingen aan het karate-do gaan en eigen technieken in het karate-do van Funakoshi ingebracht, waardoor er andere stijlen ont-stonden. De meesters gaven hun stijlen namen. Het basis karate-do van Funakoshi werd Shotokan genoemd. Andere stijlen en meesters waren Kenwa Mabuni met Shito-Ryu stijl, Chojun Miyagi met Gojo Ryu stijl, Masutatsu Oyama met Kyokushinkai en Hironori Otsuka met Wado Ryu stijl.