Karate-Do Kaizen
Wado Ryu karateschool Alkmaar
U bent niet ingelogd.

De geschiedenis van het Wado-Ryu karate-do

De grondlegger van het Wado-karate, Hironori Otsuka werd geboren op 1 juni 1892 in Shimodate City, Ibaraji In 1898 op zesjarige leeftijd kwam Hironori door zijn oom Esbashi en zijn vader in contact met de Shindo Yoshin Ryu Jujutsu school. Het Shindo Yoshin Ryu Jiujitsu kenmerkte zich door slag- en trap technieken naar vitale punten van het lichaam en door het natuurlijk ontwijken van een aanval met zo min mogelijk gebruik van energie.

Op 1 juni 1921, op zijn negenentwintigste verjaardag, ontving Otsuka het Menkyo Kaiden diploma in het Shindo Yoshin Ryu Jiujitsu, waarmee Otsuka op jonge leeftijd een grootmeester werd in deze Jiujitsu vorm.

In 1922 las Otsuka een krantenartikel over een man genaamd Gichin Funakoshi die zijn Tode demonstreren in de publieke hal in Tokio. De dertig jarige Otsuka reisde af naar Tokio om deze demonstratie met eigen ogen te aanschouwen. Otsuka vroeg aan Funakoshi hem de Tode te leren In september 1924 werd de eerste universiteitskarate club in Japan opgericht. In deze trainingshal kreeg Otsuka als eerste leerling van het karate-do, uit handen van Funakoshi, zijn 1e dan.

In 1927 vertrok Otsuka weer naar zijn woonplaats Shimodate. Hij begon met studeren en net als zijn vader, met een studie medicijnen, waarbij hij zich specialiseerde in blessure-behandeling opgedaan tijdens het trainen in krijgsvormen. In deze tijd reisde Otsuka veel en kwam daardoor in aanraking met vele krijgskunsten. In 1929 bracht Otsuka het kumite in het karate-do van Funakoshi. Otsuka vond het enkel en alleen beoefenen van Kata in strijd met de spirit van Budo. Hij zag Kobo-itchi (aanval en verdediging als één geheel) juist, door zijn jujitsu achtergrond, als typerend voor kenmerk van het Budo. Om dit te trainen ontwikkelde hij Yakusoku komite of te wel de Kihon kumite. Daarmee kon karate met een partner worden getraind. Ook voegde Otsuka het idori no kata (verdediging vanuit een zittende positie) en het shiraha tori no kata (verdediging tegen zwaardaanval-len) toe. In dat jaar bracht Otsuka ook het vrij vechten in het systeem, daarmee de basis werd gelegd voor wedstrijden. Otsuka wilde het karate-do nog verder uitbreidde en bracht elementen uit het karate samen met de elementen uit het jujutsu, dit omdat hij vond dat sommige blokkeringen en technieken uit het shotokan karate van Funakoshi niet gebruikt konden worden in het gevecht. Otsuka nam lessen bij Kenwa Mabuni, Choki Motobu, Jigoro Kano, Morihei Ueshiba en andere Japanse krijgskunst meesters. Hij experimenteerde met geleerde technieken en voegde de goede elementen in het karate toe.

In 1933 werd het Budo festival in Kyoto gehouden en kreeg Otsuka zijn kans om een ei-gen stijl te presenteren, dit gebeurde in de Butokukai. Zijn stijl werd genoemd als Wado-Ryu. Wado staat voor Wa dat vrede of harmonie betekent. Wa komt ook voort uit de naam van de keizer Hirohito.Do staat voor de weg of het pad. Het Ryu wil zeggen de stijl of school. Ryu duidt de klassieke vorm aan.

Ondertussen had zich een groot aantal leraren het Wado Ryu eigen gemaakt. In 1960 begon Otsuka zijn leerlingen naar Amerika en Europa te sturen. In Nederland vestigde zich Kono en wel in 1965. Kono sensei werd hoofdinstructeur voor Nederland en gaf les aan een aantal Judo-leraren in de sportschool T.Wagenaar te Amsterdam.

In 1966 verleende de Japanse keizer Hirohito aan Otsuka de vijfde order van Merit, dit is de Shiju Hoosho medaille en de Soko-Kyokujitsu-Sho medaille voor zijn buitengewone bijdragen aan het karate.Otsuka was daarmee de eerste Japanse karateka die een onder-scheiding van de keizer kreeg.

Na 84 jaar van zijn leven aan het Budo besteed te hebben, overlijdt Saika Shihan Hironori Otsuka op 29 januari 1982. Zijn grafschrift luidt: "The way to practice martial arts is not fighting. Always look for your own inner peace and harmony, search for it."